Bluecom förverkligar EU-projektet Wifi4EU i Kalix

Trådlös, gratis uppkoppling till Kalix innevånare i ett spännande projekt där Bluecom är helhetsleverantör.
Skriven av
Anna-Carin Vergara

Bluecom har fått förtroendet att leverera gratis, trådlös internetuppkoppling till Kalix kommuns invånare och besökare. Projektet är en del av den stora EU-satsningen WiFi4EU som ska ge EU-medborgare tillgång till pålitlig, snabb och gratis internetuppkoppling.

– Vi är glada och stolta över att Kalix kommun har valt oss som helhetsleverantör för deras WiFi4EU-implementation, säger Robert Sjöholm, VD på Bluecom AB.

När wifi-nätet är på plats kommer det att ge Kalix kommuninvånare, samt besökare till kommunen, gratis uppkoppling med låg fördröjning och en hastighet på upp till 100 Mbit per sekund. Nätet levereras “nyckelfärdigt” till kommunen med Bluecom AB som helhetsleverantör. Bluecom sköter även driften och övervakningen i minst tre år efter driftsättning, därefter är det upp till kommunen om det vill förlänga avtalet.

– Vi har fullt förtroende för att Bluecom kommer att leverera en tillfredsställande lösning och är övertygade om att detta projekt skapar stora möjligheter för invånarna i Kalix, säger Kenneth Björnfot som är chef för stabsfunktionerna information och IT i Kalix.

WiFi4EU är ett initiativ som ursprungligen kommer från tidigare EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Syftet är att främja tillgången till internet i offentliga utrymmen och på så sätt underlätta digitaliseringen av Europa. Totalt har över 29000 kommuner över hela EU ansökt om den check på 15000 EUR som ska fungera som en grundplåt för att dra igång ett publikt wifi-nät. Cirka 9000 kommuner har beviljats checken, varav ca 20 i Sverige.

Bluecom har dessutom som enda svenska företag fått delta i utformningen av de tekniska detaljerna kring WiFi4EU:

– Tack vare våra goda referenser från SkidVM, SHL och olika stadsnätsprojekt är Bluecom med och designar hur lösningen ska se ut med avseende på bland annat autentisering, trafikprioritering och dimensionering av länkar.

Arbetet med WiFi4EU-nätet i Kalix kommer att påbörjas i januari 2021 och nätet beräknas vara driftsatt och klart under våren. De områden som helt eller delvis planeras för det öppna wifi-nätet är Galleriatorget, Folkets hus, Sportcity och Ishallen.


- - - -

Bluecom AB är ett helsvenskt IT/Telekombolag grundat 2013, med hjärtat i Norrland, och är specialister inom radiobaserad nätverkskommunikation samt för krävande tillämpningar med krav på hög tillgänglighet. 

För mer information: www.bluecom.se